De Streek van Aljezur 

Aljezur, de westelijkste gemeente van de Algarve, aan Portugals zuidelijkste westkust, ligt in een groot, beschermd natuurgebied: "Costa Vicentina". 

In Aljezur en in de omliggende dorpen kunt u genieten van de rust, de pittoreske huizen ("montes": authentieke boerenhuisjes).
Langs de kust liggen prachtige vissersdorpjes, zoals Arrifana, Bordeira en het oude stadje Lagos (30 km), met mooie stranden, gezellige markten en vele historische bezienswaardigheden zoals een oude slavenmarkt.

Omdat de hele streek van Aljezur in het natuurpark ligt is er geen toeristenindustrie in de buurt en is de natuur geheel oorspronkelijk. Je bent minstens zo zuidelijk als Malaga aan de spaanse zonnekust or het zuiden van het griekse Kreta. Dus is de zon krachtig en warm; de zeewind zorgt echter steeds voor verfrissing. De regenbuien en de ochtenddauw maken dat de natuur nooit een bruine of uitgedroogde indruk maakt. Het hele jaar door ademt de natuur gezondheid en maakt het verblijf tot een rijke en gezondmakende dronk. De zon te genieten, lucht te ademen die gezuiverd is door het stuivende zout van de branding, te mogen zijn in een paradijsslijke natuur zonder in het massatoerisme te verdrinken, dat is een bron van gezondheid. Hier kun je aansterken met behulp van de zuiverende elementair krachten van de natuur.  

 
In diversen (strand)restaurants is er dagelijks verse vis uit zee, klassieke portugese gerechten en plaatselijke lekkernijen, bereid met kruiden uit de buurt. 
BORDEIRA - Een dorpje omgeven met heuvels en akkerland. Sommige huizen zijn gebouwd in de traditionele stijl van de Algarve. De kerk dateert uit de 18de eeuw en heeft een triomfboog en een retabel op het hoofdaltaar dat een bezoek waard is.
CARRAPATEIRA - Dit dorp torent hoog boven de zee uit.
Het FORT in de 17de eeuw opgetrokken om de kruisvaarders te kunnen afslaan.
Het Klooster Nossa Senhora da Conceição heeft een kerk met Manueline portalen en 17de/18de eeuwse beelden.

 

Amado - Het strand van Amado (Praia do Amado) is een rustig strand vlakbij bordeira die door veel surfers bezocht wordt.
Wordt vaak gebruikt voor internationale surfwedstrijden.
ODECEIXE - De huizen van dit dorp zijn uitgezaaid over de heuvels met steeds de zee op de achtergrond.
Het Keldermuseum reconstrueert de sfeer van de traditionele wijnkelder en productie.
De kerk telt enkele mooie 17de eeuwse beelden..

 

ROGIL - Pittoresk dorpje.
De Arregata windmolen staat op een heuvel en toont aan hoe de men er gedurende eeuwen de windkracht gebruikte voor het malen van het graan.

 

Berg van (SERRA DE) MONCHIQUE
Is een zich van west naar oost uitstrekkend gebergte. Heeft twee hoofdtoppen, de Foia, 900 m en de Picote, 775 m.
Het dorp Monchique ligt op een hoogte van 450 m tegen de berghellingen. Is bekend om zijn rieten korven en meubelen en om zijn ham. Het is een klein bergstadje, 10 km van Aljezur.
In dit Prachtig wandelgebied is de vegetatie een samen gaan van subtropische en mediterrane soorten: Midden-Europese eiken; pijnbomen; tamme kastanjes; kurkeiken; walnoot bomen; aardbeibomen; azalea’s; heideplanten die hoog opschieten en oleanders. In de dalen zie je: bananen; sinaasappelen en olijven.
Gaat men bergop via de N 266 dan komt men in Caldas de Monchique. Hier borrelt thermaalwater op van 33°C. Helpt tegen veel ziekten.
Vijftien km westwaarst van Monchique ligt het dorp Marmelete. Er zijn alleen oude huizen te zien. Het is er uitermate rustig en stil.
Meer informatie op:
www.stedentipsvoortrips.nl/portugal/monchiquebb.htm


 

Portugezen houden van de zee en zijn liefhebbers van vis. Dagelijks varen zij uit om verse vis te vangen. U kunt deze ervaring opdoen door mee te gaan op de vele boottochten die o.a. vanuit Lagos worden verzorgd. Op deze boottochten kunt u vissen op diverse vissoorten zoals makreel, brasem, aal, morene. Ook worden boottochten georganiseerd om dolfijnen en haaien te bekijken.
Paradijs voor (sport)vissers, langs de hele kust "Vicentina" kunt u vissen op diversen vissoorten zoals, zeebaars, makreel, sardinnen, enz.
Favorieten plaatsen zijn: Baía dos Tiros, Samouqueira, Esteveira, Vale dos Homens, Carnagem, Pipa, Fonte Santa, Atalaia, Canal, Vale Figueiras, Bordeira, Pontal en Amado.
De stranden van het gebied van de Aljezur worden door veel surfers bezocht. Een aantal van de stranden zijn geschikt voor beginners zoals, Arrifana, Amoreira en Monte Clérigo.
Voor de meer ervaren surfers zijn er stranden met golven van meer dan 2 meter, het strand van Amado is het meeste bezocht door ervaren surfers.