Parque Natural da Costa Vicentina

De Costa Vicentina is een negentig kilometer lange kuststrook met ruige kliffen, mooie baaitjes en rustige vissersdorpjes. Het gebied is genoemd naar de Cabo de So Vicente; de meest zuid-westelijke punt van Europa. De Costa Vicentina is onderdeel van een 75.000 hectare groot natuurpark, het Parque Natural do Sudoeste Alentejano e Costa Vicentina (het strekt zich uit van Lagos tot Sines). Het is een belangrijk leefgebied voor meer dan 200 soorten vogels, waarvan velen hier ook hun broedgebied hebben. In het gebied zijn bijzondere planten en bloemen te bewonderen.
De hele westkust van de Algarve en een deel van de aangrenzende Alentejo wordt onderbroken door grote en vele kleinere baaien. Sommige baaien zijn met de auto te bereiken, maar u kunt ook een van de vele geitepaadjes nemen naar een verscholen baaitje. Overal langs de kust liggen kleine vissersplaatsjes die boven op de klippen of beneden aan het strand liggen.Hier kunt u genieten van een heerlijke maaltijd en de ontspannen sfeer. Ook het achterland is landschappelijk gezien een bijzonder gebied. Uitgestrekte hoogvlaktes wisselen zich af met bebost heuvelland.
Vanuit alle richtingen ziet men de Serra de Monchique, met als hoogste punt de 902 m hoge Fia. De Serra de Monchique is een prachtig wandelgebied met subtropische flora: eucalyptus, olijfbomen, sinaasappelbomen, bananenplanten etc.
Iets meer naar het noorden beginnen de glooiende heuvels van het Alentejo met uitgestrekte kurkeikplantages. Ook hier zijn mooie wandel- of fietstochten te maken. De dorpen in het gehele gebied zijn nog zeer oorspronkelijk. Toerisme komt hier nog zeer langzaam op gang. Zelfs in het hoogseizoen worden alleen de makkelijk bereikbare baaien druk bezocht, verder vindt u er veel rust en ruimte.

Fauna

Ooievaar

Vis Arend (Guincho)

Iberische Linx

Flora

Omgeving